Herr Seele

portrait-thebrusseller

Herr Seele (Torhout, 13 april 1959) is een Belgisch kunstenaar.

Als kind (Peter van Heirseele) maakt hij stripverhalen, schilderijen, muziekinstrumenten, sculpturen en partituren om de familie te vermaken. Hij loopt school in Torhout aan het Sint-Jozefsinstituut. Als zestienjarige gaat hij naar de Gentse Academie voor Schone Kunsten. Daar leert hij niets. Zijn moeder, kunstenaar Odette Pannecoucke, is zijn grootste leraar. Daarna gaat hij naar Wales, waar hij in Abertridwr na een tweejarige opleiding pianostemmer wordt.
In 1980 trekt hij naar Italië. Hij studeert er restauratie aan het Instituto di restauro. Herr Seele keert terug naar Vlaanderen voor het licht.  Hij bouwt  gaandeweg een belangrijke pianocollectie op.Tijdens zijn academiejaren leert hij zijn compagnon de route Kamagurka (Luc Zeebroek) kennen. Hun artistieke wegen lopen nog steeds parallel. Zij zijn de erfgenamen van het surrealisme. Cowboy Henk is hun kind. Ze vullen elkaar aan in woord en beeld. Ze stellen samen tentoon, maken schilderijen, teksten, theater, film, radio. Herr Seele werkt voor Humo, De Standaard, De Lage Landen en als onafhankelijk kunstenaar. Hij leverde bijdragen aan, De Morgen, De Zwijger, The Brusseler, Horeca Krant, Le Soir (België) Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Het Parool, Oor, Nieuwe Revu, Playboy (Nederland), Raw Magazine (VS), Hara Kiri, Le Psykopat, L’Echo des Savanes, Fluide Glacial (Frankrijk ),Titanic, Eulenspiegel (Duitsland), El Vibora (Spanje), Comix (Italië). Reclamecampagnes: Armani, Humo, Brouwerij La Vieille Forge, Stad Oostende, Het Ensorhuis, Klara, MIM (Brussel), Theater aan Zee (Oostende), Formido (Nederland)Van Cowboy Henk zijn er al tal van boeken verschenen, zowel in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Finland, Denemarken,  en Amerika.  Herr Seele runt uitgeverij Hoek Af. Hij publiceert ook bij FRMK (Frankrijk/België), Autsaider Comics (Spanje), Edition moderne (Duitsland), De Harmonie (Nederland). Cowboy Henk won in 2014 de Prix du Patrimoine op het stripfestival van Angoulême. De schilderkunst, waar hij als kind al bedrijvig in was, heeft Herr Seele ook weer opgepikt. Hij schildert elke dag.
In 2013 is hij de eerste kunstenaar die in het atelier van Cézanne in Aix-en-Provence mag schilderen. Hij schilderde in 2017 een heel jaar lang één zelfportret per dag.  Hij had tentoonstellingen in België, Frankrijk, Zwitserland, Finland, Spanje, Finland, Groot-Brittannië, Denemarken, Nederland, Turkije, Portugal…Herr Seele woont in Oostende.  Een  Cowboy Henk-/pianomuseum wordt aldaar geopend zomer 2022.

The artist’s text is in the artist’s language.